Vaša kuhinja je najvažnija prostorija u domu, čak i kad vi niste kuvar...
Kuhinja je prostor koji većina ljudi posmatra kao mesto zabave sa porodicom. Estetika je veoma važna, ali funkcija je još važnija. Način na koji je vaša kuhinja isplanirana će napraviti razliku koliko brzo i efikasno se snalazite u kuhinji. Loš raspored može da vas poremeti i natera da poželite da rekonstruišete kuhinju. Pogledajte savete koje smo pripremili za vas i na putu ste ka dizajniranju savršenog rasporeda.
TROUGAO RADA
U svakoj kuhinji postoje tri osnovne komponente koje čine radni trougao: frižider, sudopera i šporet. Nacrtajte vaš plan kuhinje i pogledajte kako vaš radni trougao funkcioniše. Idealno bi bilo kada bi vaš trougao počinjao od frižidera do sudopere pa onda do šporeta u jednom jednostavnom putu, bez prepreka.
RADNA POVRŠINA
Radna površina bi idealno trebala da se nalazi izmeđi svake komponente radnog trougla. To znači: između frižidera i sudopere, i između sudopere i šporeta. U manjim kuhinjama, radni prostor između svake komponente verovatno neće biti moguć. Što više radne površine možete da ugradite to bolje. Razmislite o korišćenju radne površine na izvlačenje, ako je prostor problem.
KUHINJSKO OSTRVO
U velikim kuhinjama, ostrvo može smanjiti preterano šetanje po kuhinji tokom pripreme hrane. Razmislite o postavljanju jedne ili više komponenti radnog trougla u kuhinjsko ostrvo. Kuhinjsko ostrvo za male kuhinje može biti pokretno, na točkovima, tako da ga možete koristiti samo po potrebi. Ostrvo je idealno i za skladištenje, a služi i kao dodatni radni prostor.
OBLICI KUHINJE
U OBLIK
Prednosti – Ovaj plan nudi tri strane za funkcionalni radni trougao. Kuvar može da maksimalno iskoristi svoje vreme u kuhinji, i neće imati prepreke u trouglu.
Mane – Ukoliko se više ljudi nalazi u kuhinji u isto vreme, može biti teško za rad.
L OBLIK
Prednosti – Ovaj plan omogućava dodatnu uštedu prostora, jer dve funkcije radnog trougla se nalaze na istom zidu.
Mane – Ovakvom obliku je potreban veći radni prostor za pripremu. Ako ga nema, kuhinja će biti manje efikasna zbog nedostatka prostora za pripremu i kuvanje hrane.
GALERIJSKI OBLIK
Prednosti – U ovom planu, zidovi su paralelni sa svim funkcijama radnog trougla. To je veoma efikasno zbog manjeg prostora i smanjenog šetkanja.
Mane – Ovaj plan nije idealan za mnogo ljudi u kuhinji, jer područje kuda se šeta područje za kuvanje.
Razmislite i osmilite vaš prostor za kuvanje na vreme...