Kuhinja je srce svakog doma. Zbog toga je važno da ona u svakom trenutku bude funkcionalna i dobro organizovana.
Čak i ako niste strastveni kuvar, kuhinja je prostor u kojem većina ljudi voli da se zabavlja i uživa u druženju sa porodicom. Estetika je važna, ali funkcija i praktičnost ovog dela doma je još važnija. Način na koji je vaša kuhinja postavljena će uticati na to koliko brzo i efikasno koristite kuhinju. Loš raspored može rezultirati ponovnim preuređenjem (samim tim i dodatnim troškovima) a vi se verovatno nećete ni osećati prijatno dok pripremate obroke za svoje najmilije.
U svakoj kuhinji postoje tri glavne komponente koje čine takozvani radni trougao. Frižider – gde se čuva hrana, sudopera – gde se hrana pere, i šporet/rerna – gde se hrana kuva, čine efikasan radni trougao. Nacrtajte svoju kuhinju kao tlocrt i pogledajte kako su postavljene ove oblasti. U idealnom slučaju biste želeli da idete do frižidera, do sudopere i do šporeta jednim lakim putem. Ako morate da obiđete prepreke da biste došli do bilo koje od ovih radnih zona, vaš raspored je neefikasan.
photo: iStock
Raspored radnih površina je još jedna bitna stavka koju bi trebalo razmotriti. Radna površina bi idealno trebalo da bude locirana između svake oblasti radnog trougla. Stoga, idealan prostor za smeštaj jedne ovakve zone jeste između frižidera i sudopere, i između sudopere i šporeta/rerne. U manjim kuhinjama, radni prostor u svakom ovom delu možda neće biti moguć zbog prostora. Što više radnih oblasti možete sebi da obezbedite, to bolje.