Uz ovih nekoliko saveta, vaša jelka može ostati sveža i mirišljava duže vreme…
Ako ove praznične sezone kupujete živu jelku, sigurno želite da vam ona potraje što duže. Prave prirodne jelke uz sebe nose neki šmek koji veštačkim jelkama nedostaje, bilo da je u pitanju njen zimzeleni, osvežavajući miris ili samo njen prirodni izgled. Ovakve jelke ne mogu trajati dugo u svim okruženjima i potrebno im je malo nege i pažnje kako bi uspele da vas uveseljavaju tokom cele praznične sezone. Mi vam predstavljamo nekoliko saveta uz koje će vaša jelka uspeti da preživi sve praznike.
Odabir jelke
Najbolja jelka koju možete kupiti je ona koju možete sami iseći ili ona koju će neko iseći za vas, pred vama. Na taj način osiguravate svežinu svoje jelke, za razliku od onih odavno isečenih koje možete kupiti po gradu. Ako možete, uverite se da ljudi od kojih kupujete jelku ne koriste pesticide, jer su takve jelke najzdravije i na taj način podržavate održive resurse i čuvate naše prirodno okruženje.
Ipak, ako morate kupiti prethodno isečenu jelku, pokušajte da saznate kada je jelka isečena i odakle je došla. Ako vam odgovori ne zvuče realno i ako niste zadovoljni, produžite dalje i kupite svoju jelku na nekom drugom mestu. Takođe, možete i sami proveriti koliko dugo je vremena jelka provela isečena proveravajući njene iglice – one treba da budu savitljive, ne suve i krhke. Što svežiju jelku kupite, duže će vam trajati.
Nega jelke
Kada kupite svoju jelku, veoma je važno da odmah počnete da brinete o njoj. Na primer, za put do kuće, obmotajte svoju jelku plastikom ili najlonom. Ako ste kupili prethodno isečenu jelku, valjalo bi da odsečete jedan deo sa donje strane, jer kada je isečena, jelka ispušta smolu koja će sprečiti upijanje vode.
Zalivanje
Smestite vašu jelku u vodu što je pre moguće. Možete je za početak smestiti u kofu sa vodom ako je nećete odmah obrađivati i ukrašavati. Baza drveta nikada ne sme biti suva kako bi iglice ostale sveže i mirisne. Ako vam se ipak jelka osuši pre nego što stignete do kuće i pre nego što imate vremena da se pozabavite njome, izbušite nekoliko plitkih rupa na njenoj bazi i smestite je u kofu sa vodom.
Prehrana – da ili ne?
Neki ljudi se stalno okreću prehrani za jelke koju sipaju u vodu u kojoj se jelka nalazi. Drugi se okreću metodi sa šećerom – sve što treba da uradite je da sipate kašiku šećera u vodu u kojoj se jelka nalazi, i to će joj biti sasvim dovoljno. Ipak, neki stručnjaci kažu da ništa što dodate vodi ne može produžiti život vaše jelke i da je to sasvim nepotrebno. Na kraju, izbor je sasvim vaš.
Postavka jelke
Držite svoju jelku što dalje od direktne sunčeve svetlosti, grejalica ili ventilatora jer će njihova blizina ubrzati proces njenog sušenja. Ako je moguće, u prostoriji gde se nalazi jelka koristite ovlaživač vazduha, jer će tako iglice vaše jelke duže zadržati svoju svežinu. Što se tiče dekorativnih lampica, pre nego što ih postavite na jelku, bilo svežu, bilo delimično suvu, uverite se da one rade kako treba, jer one predstavljaju pravu opasnost od požara, posebno ako ih ostavljate uključene tokom cele noći. LED lampice su za nijansu skuplje od običnih, a znatno umanjuju rizik od požara, pa su tako sjajna investicija.
Čišćenje
Kada završite sa svojom jelkom i praznicima, nemojte je tek tako izbaciti pored kontejnera, već je odnesite do mesta koje se bavi reciklažom. Jelke se pretvaraju u đubrivo koje je veoma pristupačno, što će dobro doći svim ljudima koji vole da se bave baštovanstvom.
Uz malo brige i pažnje, vaša praznična jelka može ostati sveža mesec dana ili čak i duže.