Sigurno ste barem jednom u životu organizovali večeru ili svečani ručak, i želeli da vaš postavljeni sto izgleda savršeno…
To su one prilike kada se iz vitrine vade komadi escajga, tanjiri, činije i poslužavnici za specijalne prilike, koji nisu u svakodnevnoj upotrebi i koje čuvate baš za te posebne trenutke. Možda niste primetili, ali malim sitnicama možete narušiti dekoraciju vašeg postavljenog stola i time pokvariti vaš celokupni trud i dobar utisak.
Većina ne primeti kada napravi grešku tokom postavljanja stola, sve dok im se ta greška sama ne pokaže, ali to se uglavnom dogodi kada je svečani obrok već počeo, što znači da je prekasno. Kako biste sprečili pravljenje grešaka tokom ovakvih prilika, pročitajte kojih pet grešaka se ljudima najčešće provuče kada postavljaju sto.
Pretrpavate sto
Ako je vaš trpezarijski sto mali, dodavanje dodatnih tanjira i escajga će celo iskustvo uživanja u obroku u potpunosti pokvariti i učiniti neprijatnim. Prilagodite svoje postavke prilici koju organizujete ili koristite manje tanjire i činije, kako biste sebi i svim svojim gostima pružili malo više prostora.
Ne postavljate pravi escajg
Ako poslužite biftek, a svojim gostima postavite samo nož za puter, napravili ste tipičnu početničku grešku. Pre nego što počnete sa planiranjem menija koji ćete poslužiti, uverite se da imate dobar “alat” za svako jelo koje imate u planu. Ne želite da stvorite sebi nervozu pre samog dolaska gostiju, jer vam fali jedan nož ili kašika.
Koristite dominantni centralni dekor
Ako ne možete da vidite goste koji sede preko puta vas, odnosno ljude sa kojima “lomite hleb”, to zapravo ruši čitavu svrhu zajedničkog obroka. Pre nego što proverite sav svoj dekor na stolu, probajte da sednete za sto i izmerite sve elemente i tako odaberete savršeni centralni dekor. Ako ste na umu imali neko glomazno cveće, odaberite nešto niže za vaš sto, a visoko cveće postavite na neko drugo mesto u trpezariji ili dnevnom boravku.
Niste zaštitili svoj sto
Vaš predivni stolnjak, podmetači i salvete očigledno doprinose čitavom izgledu vaše trpezarije svojom estetskom vrednošću, ali oni su tu da zaštite vaš sto od svih drugih uticaja. Spuštanje vruće posude, ispadanje noža ili nekog drugog predmeta, mogu trajno oštetiti vaš sto, koji ipak, ne menjate tako često. Pre nego što odete u kupovinu novog stolnjaka i drugih detalja ako već nemate one koje ćete koristiti, obavezno izmerite svoj sto. Ako je stolnjak prevelik ili premali, stvari neće izgledati tako lepo.
Koristite mirišljave sveće ili cveće
Najbolji miris koji se može osetiti u vašoj trpezariji jeste obrok koji ste pripremili. Mešanje aroma pripremljenog jela sa mirisom cveća ili mirišljavih sveća, može vaš ručak ili večeru osuditi na propast. Iako su sveže cveće i dekorativne sveće jako lepi, njihovi mirisi mogu biti previše dominantni. Kada govorimo o trpezariji, vaš sveže pripremljeni obrok treba da bude u centru pažnje, u svakom pogledu.
Ako se držite podalje od pravljenja ovih nenamernih grešaka, vaša sledeća porodična ili svečana večera biće pravi uspeh, a vi ćete od porodice i prijatelja dobiti samo komplimente.
N.Đ.